Tekirdağ'da skandal: TESKİ aracı dereye atık su boşalttı! Tekirdağ'da skandal: TESKİ aracı dereye atık su boşalttı!

Ege Girişimcileri Destekleme Eğitim Proje Ve Kültür Derneği Başkanı Ceyda Övez, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı

Ege Girişimcileri Destekleme Eğitim Proje Ve Kültür Derneği Başkanı Ceyda Övez, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Girişimcilik konusunda gerçek ve uygulanabilir iş fikirleri çok önemli diyen Övez; “Girişimcilik çok derin bir mevzu. İnsanın kafasında çok fikir vardır ama eğitimler alması ve gelişmesi gerekir. İşte bu noktada biz devreye giriyoruz” dedi. Ayrıca, girişimcilik konusunda kadınların daha gözü kara olduğunu söyleyen Övez, hedeflerinden de bahsetti.

“Doğru hibe ve destek önemli”

“Doğru hibe ve destek önemli”

Kendinden bahseden Övez; “1965 İzmir doğumluyum. İşletme mezunuyum. Yaşar Holding Dış Ticaret Uzmanı, Zorlu Holding gibi kurumlarda görev aldım. Emekli olduktan sonra çalıştığım branşla ilgili bazı eğitimlere katıldım. Eğitimlerden sonra 2015 yılında KOSGEB girişimcilik eğitimleri vermeye başladım. Bunun için birçok kriteri taşıyabilmeniz lazım. En keyifli ve en güzel geçirdiğim dönem diyebilirim o dönemi. Çok kişiye dokunmak bana keyif verdi. Bazı projelerim vardı o projeleri sivil toplum kuruluşu bünyesinde toplayıp onunla hareket etmenin güzel olacağını düşündüm. Eğitimlerin sırasında böyle bir dernek kurma fikri geldi. Derneğimizi de eğitim verdiğim öğrencilerimle kurdum. Bu arada Türkiye odalar borsalar birliği kadın girişimci kurul üyesiyim aynı zamanda. Derneğimizde hem iş insanlarından hem de eğitim verdiğim insanlar var. Seçici olmamdaki amaç, derneğin fikirleri ile birikimleri ile katkı koyabilecek insanlar olmalıydı benim için. Özellikle buna dikkat ettim. 2017’de kurduk derneğimizi ve hala eksiğimizin olduğunu düşünüyorum. Hep gelişen ve yenilenen bir küresel yaşamda siz bir şeylere yetişmeye çalışıyorsunuz. Bu anlamda da biz girişimcilik kültürü ve ülke ekonomisine kattığı katma değerleri de göz önüne alarak derneğimizle yol almaya karar verdik. Pandemi süreci ve yeni kurulmamız sebebiyle biraz durağan bir süreç işledik. Çünkü mükemmeliyetçi bir yapım vardır. Bu bağlamda da buna dikkat ederek yol alıyoruz. 3 projemiz var. Girişimcilik çok derin bir mevzu. İnsanın kafasında çok fikir vardır ama eğitimler alması ve gelişmesi gerekir. İşte bu noktada biz devreye giriyoruz. İleriki süreçte de derneğimizin kurumsal bazda bir danışmanlık hizmeti vermesini istiyorum. Bu çalışmada gördüm ki piyasada çok eksik var. Doğru projelerin doğru hibe ve desteklerle yol alması için bunların önemli bir kısmının bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Gerçek ve uygulanabilir iş fikirleri çok önemli”

“Gerçek ve uygulanabilir iş fikirleri çok önemli”
Girişimcilik kavramından bahseden Övez; “Burada hedef ve amaç, girişimcilik kültürü ve önemini ülke menfaati ve gelişimi noktasında motivasyonla harmanlamak. Değişik eğitimlerde insanlara ulaşabilmeyi hedefler. Buradaki amaç ülke ekonomisindeki gelişimi ve motivasyonu yükseltmek. Bu sayede daha iyi fikir üretiliyor. Ben eğitimlerimizde şunu öğretiyorum, siz kararlı olun ve kulak asmayın diyorum. Bunu yaparken de araştırmacı yönünüzü de kullanabilirsiniz diye ifade etmiştim. Bu şekilde yol alan bir insan işini batırmaz. Çünkü hem girişimcilik eğitimleriyle neyi nasıl yürüteceğini biliyor. Biz kişinin şirketini batırmayacağı şekilde eğitimler verdik. Fikriniz var ama bu fikri doğru bilgiler ve uygulama alanlarında yapmanızı gösteren bir alandır girişimcilik. Biz girişimcilik eğitimlerinde örnek iş planları ile hareket ederiz. KOSGEB sizi tanımıyor ama sunduğunuz iş planına göre sizi tanıyacak. Gerçek ve uygulanabilir iş fikirleri istiyor. Ayrıca bunu kalıcı ve sürdürülebilir bir pozisyonda yürütmenizi istiyor. Burada finansal tablolar da çok önemli. Siz iş fikrini iş planına dönüştürdüğünüzde ilk 2 yıllık finansal tablonuzda 1 yıl genellikle,  alıştırma ve başa baş dengesindedir gelir gider tablonuz. Ama ikinci yıldan bir kara geçişi görmek ister kurum” dedi.

Girişimcilik konusunda dünyaya göre nasıl bir noktadayız?

Girişimcilik konusunda dünyaya göre nasıl bir noktadayız?

Kadınlarımız girişimciliğe yönelik daha girişkenler diyen Övez; “Erkek arkadaşlar biraz daha sağlam ve çekingen duruyorlar. Ben derneğimizi kadın derneği olarak kurmadım her iki girişimci grubuna da inanıyorum. Bizim derneğimizde bazı eğitim modüllerimiz var:
•    İş fikri geliştirme ve olgunlaştırma süreçleri,
•    Girişimcilik kültürü ve eğitimi,
•    Dış ticaret ve e ticaret,
•    Proje yönetimi ve iş planı hazırlanması gibi. Bu şekilde daha çok girişimciye ulaşmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz.
“Daha fazla insana dokunmak istiyoruz”

Dernek olarak yürütülen projelerden de bahseden Övez; “3 proje var. Birisi Girişimcilik Akademisi. Girişimcilik kültürü ve girişimciliğin insanlar üzerindeki motivasyonu konusunda bu akademiye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Burada çok değerli hem mentorluk yapacak hem de bize katkı sağlayacak akademisyenlerden ve iş insanlardan destek bekliyor olacağız. Diğeri Kültürlerin Dansı. İzmir ve Ege Bölgesi’nde birçok tarihi ve kültürel yerler ve bunların bilinmesine yönelik bir proje. Yerel yönetim, STK ve Ticaret ve Sanayi Odaları gibi, yurtdışındaki üniversite ile bizim buradaki üniversitenin içinde olacağı bir proje bu. Ekonomi üniversitelerimiz ile görüşüyoruz güzel bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. İki ülke arasındaki bu noktada hem tanışması hem de iş birliği yapmasını amaçlıyor bu proje. Üçüncüsü de Rehberlerin Elmas Dokunuşu. Bazı turlarla gezilere katılmıştım. Orada rehberlerin bilgi ve kültürel anlamda eksik olduğunu gördüm. Bu bağlamda da piyasadaki acentelerle görüşmeye başladık. Tur rehberlerimin daha bilgili ve ülkemizdeki dokunuşları iyi ifade edebilecek tur rehberleri yetiştirmek amacında bu projemiz de. Umarım da bu önümüzdeki 2 yıl içerisinde gerçekleşir. Herkese dokunmak tabi ki istiyoruz ama imkanlar ölçüsünde başarabilmeyi umut ediyorum. Ne kadar çok insana dokunursak, bu bilgileri paylaşırsak inanın ülkemiz daha çok güzelliğe ulaşacaktır” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ